Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Αποκριάτικες εκδηλώσεις

 Την Παρασκευή 5 Μαρτίου, οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου  αναβίωσαν το έθιμο της χελιδόνας, γυρίζοντας στους δρόμους του χωριού, τραγουδώντας τα χελιδονίσματα, τα ανοιξιάτικα κάλαντα . Σύμφωνα με την παράδοση, τα παιδιά έφτιαχναν ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδόνας. Έπειτα το γύριζαν από σπίτι σε σπίτι σ' όλο το χωριό τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών. Οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λεφτά, λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι ή αυγά.

Ήρθε ήρθε χελιδόνα

ήρθε και άλλη μεληδόνα

κάθισε και λάλησε

και γλυκά κελάηδησε:

Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,

και Φλεβάρη φοβερέ

κι αν φλεβίσεις κι αν τσικνίσεις

καλοκαίρι θα μυρίσεις

Κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις

πάλιν άνοιξη θ' ανθίσεις.


Οι  μαθητές/τριές της Γ'-Δ' τάξης με τη βοήθεια της δασκάλας τους κας Φανής Μάττα,   έφτιαξαν αποκριάτικες μάσκες και έπλασαν με αλατοζύμη την κυρα Σαρακοστή, την οποία  έψησαν και έδωσαν χρώμα. Παλαιότερα, χρησίμευε  πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής.

Η ημέρα μας έκλεισε με το παραδοσιακό γαϊτανάκι, όπου μασκαρεμένοι μικροί και μεγάλοι, χόρεψαν υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου