Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Αειφόρος τουρισμός. Ταξιδεύουμε οικολογικά

 Το Δημοτικό Σχολείο Τοιχιού την τρέχουσα σχολική χρονιά έχει ενταχθεί στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Τουρισμός και Περιβάλλον», το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία του Κ.Π.Ε. Αρχανών.


Η Παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Αρχανών  υλοποιεί  διαδικτυακές δραστηριότητες από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Αρχανών: «Εναλλακτικός τουρισμός; Φυσικά!». Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών του, όπως επίσης και η επίδραση του τουρισμού στο φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα, στόχος είναι και η ανάπτυξη τουριστικής συνείδησης και κουλτούρας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το σχολείο μας, ως μέλος του  Εθνικού   Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τουρισμός και Περιβάλλον»,  συμμετείχε  την Πέμπτη 10 Μαρτίου  στη  διαδικτυακή δράση, με τίτλο: «Αειφόρος τουρισμός. Ταξιδεύουμε οικολογικά». Σκοπός της δράσης αυτής είναι οι μαθητές:

1. Να γνωρίσουν το μοντέλο του μαζικού τουρισμού και των επιπτώσεων του στο φυσικό, δομημένο - πολιτιστικό περιβάλλον, καθώς και στην κοινωνική δομή.

2. Να γνωρίσουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ποιες περιοχές προσφέρονται για τέτοιου τύπου τουριστική ανάπτυξη (οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός κ.τ.λ.)

3. Να βιώσουν μορφές εναλλακτικού τουρισμού επισκεπτόμενοι ανάλογες υποδομές της περιοχής τους (προστατευόμενες περιοχές, παραδοσιακούς οικισμούς, αγροτουριστικές μονάδες κ.τ.λ.)

4. Να ερευνήσουν τη νομοθεσία - το εθνικό μας δίκαιο σε σχέση με τις προϋποθέσεις της αειφόρου ανάπτυξης.

5. Nα συνειδητοποιήσουν ότι το αναβαθμισμένο περιβάλλον (φυσικό, δομημένο, πολιτιστικό) είναι πόρος και προϋπόθεση για την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού στον τόπο τους.

6. Να διατυπώσουν προτάσεις για ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή τους στη βάση της αειφόρου ανάπτυξης.

7. Να προβούν σε ενέργειες για να προστατεύσουν και να προβάλλουν το φυσικό περιβάλλον του τόπου τους.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου